Sigurnost kod kupovine automobila

Aktualno:

Trenutno je tijeku slanje poruka e-pošte u kojima je kao pošiljatelj navedena tvrtka AutoScout24 i u kojima AutoScout24 predstavlja rezultate navodnih posebnih istraživanja. Ta e-pošta ne potječe od tvrtke AutoScout24, radi se o prijevarnoj e-pošti! AutoScout24 predstavlja platformu za kupnju i prodaju vozila putem interneta i ne može jamčiti za točnost oglasa, budući da je za sadržaj oglasa odgovorna isključivo osoba koja ga je objavila. Iz tog razloga AutoScout24 ne provodi nikakva istraživanja o oglašenim vozilima i ne izdaje nikakve preporuke. Svoja pitanja možete uputiti izravno putem e-pošte na adresu info@autoscout24.com.

Traženje vozila putem interneta je brzo, udobno i dobro - u najkraćem vremenu možete pronaći odgovarajuće ponude za najpovoljnije željeno vozilo. No, pojedini negativci iskorištavaju tu potragu za povoljnim ponudama. Tako su nastale zamke za prijevaru u koje lako upadaju naivni i lakovjerni kupci i prodavatelji.

Ipak, lako je izbjeći prijevaru ako se držimo nekoliko pravila. Mnoga od njih stara su koliko i oglasi za prodaju rabljenih vozila u dnevnim novinama. Na primjer, prešućivanje oštećenja od nezgoda, manipulacije s tahografom, lažan broj prethodnih vlasnika, falsificirani dokumenti i drugo.


Nove zamke na internetu mogu se svesti na nekoliko ključnih riječi:

 • Krađa podataka pomoću takozvanih "poruka e-pošte za krađu identiteta"
 • Financijska prijevara putem avansnog plaćanja (čekovi, doznake ili Western-Union)
 • Telefonski brojevi s posebnim tarifama


KRAĐA PODATAKA

Za tu se svhu šalju lažne poruke e-pošte u ime poznatih tvrtki u kojima se od vas traži da kliknete vezu koja će vas odvesti na lažne internetske stranice. Tamo će se od vas tražiti unos osobnih i povjerljivih podataka, poput vašeg korisničkog imena i lozinke.

Poruke e-pošte za krađu identiteta možete prepoznati po sljedećem:

 • Već se u poruci e-pošte od vas traži da u obrazac unesete povjerljive podatke ili da slijedite izravnu vezu
 • Lažne poruke e-pošte često sadrže brojne pravopisne i gramatičke pogreške
 • Poziva se na hitne razloge poput gubitka podataka ili navodnih sigurnosnih istraživanja.

Od poruka e-pošte za krađu identiteta možete se zaštititi na sljedeći način:

 • Budite pažljivi kada bez povoda primite poruke e-pošte na kakve ukazuju iznad navedene točke
 • Nemojte kliknuti na izravnu vezu i nemojte preuzimati privitke s podacima
 • Nemojte davati nikakve povjerljive podatke


AutoScout24 vam nikada bez povoda neće poslati poruku e-pošte u kojoj biste trebali otvoriti privitak ili unositi podatke!


U slučaju da niste sigurni je li poruka e-pošte doista stigla od tvrtke AutoScout24 ili ste primili lažnu e-poštu poslanu u ime tvrtke AutoScout24, obratite se našoj Službi za korisnike.


FINANCIJSKA PRIJEVARA


1. "Predobro da bi bilo istinito"


Naiđete li na povoljnu ponudu koja se nalazi daleko ispod uobičajene tržišne cijene, trebali biste je kritički preispitati i prema potrebi se posavjetovati s osobom od povjerenja. Na primjer, sportski automobil koji se nudi po cijeni 20, 30 ili čak 50 posto nižoj od tržišne vrijednosti trebao bi probuditi sumnju. Upravo su ponuđači na internetu svjesni vrijednosti svojih vozila. Dakle, usporedite cijenu putem interneta s drugim sličnim ponudama. Pomoću naše stranice Schwacke za procjenu vrijednosti vozila utvrdite stvarnu tržišnu cijenu automobila.


"Predobro da bi bilo istinito?" - to je uglavnom točno!


2. Nikada nemojte kupovati na neviđeno


Kupovina vozila nije stvar povjerenja. Kao privatni kupac nikada ne biste smjeli izvršiti uplatu pologa na neviđeno (pogledajte u nastavku). Temeljiti pregled vozila i probna vožnja trebali bi se podrazumijevati, budući da uopće ne poznajete prodavatelja. Međutim, spremni ste mu za njegovo vozilo dati nekoliko stotina ili čak nekoliko tisuća eura. Dakle, uvjerite se da vozilo doista toliko i vrijedi. Osim toga, vozilo je u vašem posjedu tek nakon što primite (originalne!) dokumente vozila i sve ključeve za paljenje.


3. Nemojte uplatiti polog


Svaki ozbiljan trgovac automobilima potvrdit će vam da kod rezervacije vozila nije uobičajeno plaćanje pologa. Ne poznajete primatelja "pologa" koji bi s njime mogao pobjeći vrlo daleko, a vozilo možda uopće ne postoji.


4. Gotovina ima prednost


Izbjegavajte bilo kakav bezgotovinski oblik plaćanja. Novčane doznake putem službi Western-Union ili MoneyGram nisu namijenjene za uobičajena plaćanja. Jer vi kao platitelj nemate mogućnost izravne provjere primatelja plaćanja, a banka ne daje nikakva osiguranja. Isto vrijedi i za plaćanje čekom kod povratnih doznaka: Do odbijanja dospjelog čeka u Europi može proteći više tjedana. Ni ovdje banke ne nude nikakva osiguranja. Vjerujte samo gotovini.


5. Nikada bez dokumenata


Kod kupnje vozila trebali biste inzistirati na sljedećim dokumentima:


 • Osobna isprava prodavatelja/vlasnika. Provjerite ime i fotografiju na ispravi i u dokumentima vozila.
 • Knjižica vozila i prometna dozvola. Ondje navedeni identifikacijski broj vozila usporedite s onim u motornom prostoru.
 • Kupoprodajni ugovor u pisanom obliku. Samo na taj način moći ćete kasnije poduzimati eventualne potrebne pravne korake (ključne riječi: manipulacija tahografom, vozilo uključeno u nezgodu).


6. Najbolji davatelj usluge čuvanja pologa ste VI sami


Sumnjivi prodavatelji mogli bi vam predložiti da koristite neku od usluga čuvanja pologa, pa čak i neku od takvih usluga tvrtke AutoScout24 - ali: AutoScout24 i MotoScout24 ne nude usluge čuvanja pologa!


Osim toga, ne postoje nikakva "skladišta" koja koriste AutoScout24 i MotoScout24, kao što se tvrdi u nekim prijevarnim porukama e-pošte.


U tvrtki AutoScout24 mnogi zaposlenici rade na provjeri ozbiljosti oglasa. Ipak, ne možemo sa sigurnošću ustanoviti nema li među oglasima koji se objavljuju na internetu i onih sumnjivih.


Iz tog vas razloga molimo da učinite sljedeće: Iskoristite mogućnost prijavljivanja takvih oglasa. To možete lako i jednostavno učiniti putem internetskog obrasca na svakoj stranici s oglasima.


Da biste izbjegli pretvaranje kupovine automobila ili motocikla iz snova u noćnu moru, slijedi još nekoliko osnovnih pravila:


Ostavite dovoljno vremena za usporedbu cijena. To možete na udoban i brz način učiniti putem naše stranice Schwake za procjenu vrijednosit vozila.


Na termin za pregled i probnu vožnju sa sobom povedite stručnu pratnju. Kritičan prijatelj može pomoći u smanjivanju euforije, jer automobil ili motocikl kupuje se glavom.


Plaćanje izvršite tek nakon predaje svih papira i ključeva te nakon zaključivanja kupoprodajnog ugovora u pisanom obliku.


7. Nemojte pristajati na ponude za posredovanje


Nakon postavljanja oglasa za vaše vozilo možda ćete primiti SMS poruku ili poruku e-pošte sa zahtjevom da stupite u kontakt s posredničkom tvrtkom, čije je sjedište uglavnom u inozemstvu. Ta tvrtka nudi posredovanje prema zainteresiranima za kupnju i zahtijeva naknadu za posredovanje. U prosjeku ta naknada iznosi između 59 i 119 eura, a ne postoji pisano jamstvo za pružanje posredničkih usluga. Često je kao pošiljatelj naveden neki poznati servis za kupoprodaju vozila ili tu uslugu navodno preporučuje udruženje ADAC.


Ovdje se radi o neozbiljnoj poslovnoj praksi, djelomično čak i o triku s ciljem prijevare prividnih tvrtki čija web-mjesta i adrese e-pošte kod provjere nerijetko ne vode nikamo. Podrobnije, postoje tri varijante "posredničke prijevare":


Ugovor/račun slijedi nakon telefonskog razgovora

 • Prilikom poziva na navedeni broj telefona usmeno vas se uvjerava u postojanje potencijalnog zainteresiranog kupca. Prodavatelji vozila koji pristanu na posredovanje nakon nekoliko dana primaju račun za naknadu za posredovanje. U slučaju neplaćanja stižu opomene. Međutim, do kontakta između prodavatelja i potencijalnog kupca ne dolazi.
 • Nakon telefonskog razgovora bez povoda poštom stiže račun (umjesto zahtijevanog informativnog materijala), iako nije ostvaren kontakt između vas i zainteresiranih kupaca.
 • Nakon telefonskog razgovora poštom stiže ugovor čiji predmet nije - suprotno usmenom uvjeravanju - uspješno posredovanje, već samo unos u b
Kontakt

Contact